1 kg hladké mouky nebo mouky ZLATKA
malá lžička soli
12 dkg másla
8 dkg Zlaté hané
5 dkg sádla
20 dkg cukru krupice
vanilkový cukr
4 žloutky
3 lžíce rumu
1 balení čerstvého droždí (42,5 g)
mléko dle potřeby
Maková nádivka:
mletý mák a mléko svařit,
cukr přidat až poté, aby nebyl řídký
2 ks hřebíčku
Když je povařený, přidáme
1 lžíci rybízového džemu
malou lžičku skořice
vanilkový cukr
oloupaná jablka (na hrubším struhadle nastrouhaná zahustíme)
perníčky ruměnky nebo perník na strouhání, popř. mleté piškoty
rozinky (namočené v rumu)
1 velkou lžíci rumu (ale opravdu až nakonec, aby se vařením neodpařoval)
Do mísy nasypu mouku, cukr a sůl, vše promíchám, udělám důlek a do něj naliji ve vlažném mléce a lžičce cukru zmlazené droždí. Trošku zapráším moukou a nechám pracovat.Mezitím do kastrůlku dám žloutky, veškerý rozpuštěný tuk, rum, doliji mlékem, promíchám (vše musí být vlažné ) a toto po částech zapracovávám do těsta. Těsto vypracuji vláčné, pro začínající kuchařinky uvádím, že zde je třeba si s ním pohrát. Já to dělám tak, že až ho mám úplně hotové, tak si ho rozdělím asi na 5 dílů, udělám z něj bochánky a ty pak na stole ručně propracovávám jako kdybych dělala houskové knedlíky.Vrátím zpět do mísy a tuto proceduru během kynutí nejméně 4x opakuji. Pak je to těsto tak dobře vypracované, že ho už při dělání tvarů vůbec nemusím podsypávat moukou.Na podložce na tyto kohoutí hřebeny vyválím plát a ten rozdělím na obdélníky o rozměru 10x5 cm, ale této míry se nemusíte držet. Doprostřed každého obdélníku dám pruh makové nádivky a po delší straně k sobě pevně přitisknu.Pak radýlkem po přehnuté straně udělám zářezy a na plechu, vymaštěném sádlem, vytvaruji do obloučku. Nechám je ještě asi 15 minut v teple nakynout, pak je potřu rozšlehaným vajíčkem a peču v troubě při 180°C. Upečené pocukrujeme.
Ještě připojuji poznámku k makové nádivce. Protože vím, že mnoho lidí říká, že je jim po máku těžko, tak jsem tak dlouho experimentovala, až jsem vymyslela tuto náplň, která je i pro žlučníkáře :-) Jablka a strouhané perníčky, dáváme jich tam nejméně půl sáčku, mák odlehčí a tím je náplň lépe stravitelná a tyto hřebeny jsou ještě i druhý den pěkně vláčné.
Pokud si je upečete, ať se podaří a také chutnají.
Autor: yanull (J@na) | |
Datum vložení: 17.01.2010 18:45 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz