1 kg polohrubé mouky
250 g cukru krupice
250 g másla
80 g droždí
500 ml mléka
6 žloutků
1 vanilkový cukr
citronová kůra
1 špetka soli
rozinky
50 ml rumu
100 g loupaných mandlí do těsta
1 vejce na potření
plátky mandlí na posypání
Rozinky a mandle předem namočíme do rumu.Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce mouky necháme vzejít kvásek.Do mísy dáme asi třičtvrtě z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, žloutky, změklé máslo a přidáme hotový kvásek.Pořádně vypracujeme těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a vypracováváme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu. Nakonec do těsta zapracujeme předem namočené mandle a rozinkyZakryjeme utěrkou a necháme kynout do zdvojnásobení objemu.Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na poloviny, protože budeme dělat 2 vánočky.Těsto rozdělíme na jednotlivé díly, vyválíme dlouhé válečky a vánočky upleteme klasickým způsobem.Upletené vánočky dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě na plechu 30-45 minut dokynout.Aby se při pečení vánočka nesesunula na jednu stranu, můžeme ji na několika místech zpevnit vpíchnutím špejlí, které po upečení vytáhneme.Troubu předehřejeme na 180 °C a vložíme vánočku. Po 20 minutách stáhneme teplotu na 150 °C a dopečeme ještě cca 35 minut.
Tuto vánočku jsem si vystřihla asi před třemi lety z Blesku pro ženy a jinou už nedělám. Tato vánočka se prý může nechat kynout i 24 hod. Zkoušela jsem to jednou nechat přes noc, ale musela jsem k ní vstávat, protože pořád utíkala z mísy, ale byla suprová. Já vánočku pletu tak, že si napřed upletu cop ze tří silnějších, na to ze tří slabších, nahoru smotám dva do sebe.
Autor: Levik (EVA) | |
Datum vložení: 26.01.2010 22:45 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz